VERANTWOORDELIJKHEID VOOR VITALITEIT CREEREN

Dura Vermeer Railinfra legt nieuwe railinfra aan en onderhoud bestaande sporen voor tram, metro en trein. De monteurs en spoorbouwers bij dit bedrijf spelen een belangrijke rol, want zij zorgen dat het werk uitgevoerd wordt zoals gepland. Dat zij vitaal zijn is essentieel, maar hoe zorg je dat ze hier zelf meer verantwoordelijkheid in pakken?

DE UITDAGINGEN

  • Dura Vermeer Railinfra heeft relatief veel medewerkers boven de 50 met vaak lange dienstverbanden en lichamelijk zwaar werk (inclusief onregelmatige diensten).
  • Het vitaliteitsprogramma ´Iedereen Gelukkig´ wordt door de monteurs en spoorbouwers gezien als ´iets voor kantoor´.
  • Het is nog lastig om mensen zelf te laten nadenken over vitaliteit en ze hier zelf verantwoordelijkheid voor te laten pakken.

HET PLAN

Nadat we met HR en directie de verwachtingen duidelijk hebben afgestemd, wordt een groep van 6 ambassadeurs verzamelt. Na met iedereen kennisgemaakt te hebben in de bouwkeet gaan we in 4 korte, krachtige sessies met elkaar aan de slag. De doelen van deze sessies:

  1. Ervaren wat vitaliteit is
  2. Samen ontdekken wat er goed gaat en wat beter kan
  3. Praktische en haalbare ideeën bedenken die geluk van jullie en je collega’s kunnen vergroten.
  4. Samen met collega’s en directie deze ideeën werkelijkheid maken

 

WAT HEBBEN WE (O.A.) GEDAAN?

  1. Een ouderdomspak gedragen waarmee je hetzelfde werk doet maar dan in een lichaam van 10 jaar ouder
  2. Eerlijke gesprekken gehad over hoe iedereen in zijn vel zit
  3. Duidelijk gemaakt wat er (niet) goed gaat
  4. Praktische ideeën uitgewerkt die vitaliteit van mensen op de werkvloer verbeteren of vergroten

DURA VERMEER OVER DE RESULTATEN:

Waarom hebben jullie voor Aanpakkers gekozen?

We hebben voor Aanpakkers gekozen omdat de operationele aanpak en de intrinsieke motivatie om deze praktische doelgroep verder helpen, erg aansprak.

Wat heeft dit jullie opgeleverd?

Het heeft ervoor gezorgd dat de deelnemers zelf meer inzicht hebben gekregen waar ze mogelijk in de toekomst tegenaan gaan lopen (zowel mentaal als fysiek) en zijn zelf met voorstellen gekomen om hier tijdig op in te spelen. En vervolgens zijn zij zelf met concrete acties aan de slag gegaan.

Wat kenmerkt jullie samenwerking?

Het was erg prettig om met Aanpakkers samen te werken. Ze hebben een informele aanpak wat goed aansloot bij de doelgroep en bij de sessies. En hebben parate kennis en ervaringen om in te brengen om het gesprek met de deelnemers goed te voeren. Door hun aanpak zijn de deelnemers beter in staat hun behoeftes en wensen te formuleren met als gevolg een resultaat cq actieplan dat daadwerkelijk aansluit bij de behoefte van de deelnemers.