Gemiddelde beoordeling door leidinggevenden:

8,3

COMMUNICATIE EN LEIDERSCHAP VERSTERKEN

VDL Castings, een bedrijf dat uitgebreide diensten biedt op het gebied van complexe gietstukken, vroeg Aanpakkers om voor al hun leidinggevenden een traject te verzorgen. Dit omdat de communicatie tussen de leidinggevenden en de werkvloer niet altijd op de juiste manier over- of aankwam.

Zorgen dat de leidinggevenden hun mensen op een goede manier aansturen en hierin meer eigen verantwoordelijkheid stimuleren, dat was het doel van dit traject.

DE UITDAGINGEN

  • VDL Castings heeft relatief veel mannelijke medewerkers met een technische achtergrond. Harde werkers met een hoge ‘niet lullen maar poetsen’ mentaliteit.
  • Er is afgelopen jaren veel op dit bedrijf afgekomen, dat maakt het onderwerp leiding geven niet zoveel aandacht heeft gehad.

HET PLAN

In 6 korte, krachtige sessies van 2 uur zijn we samen met de groep leidinggevenden aan de slag gegaan. De doelen van deze sessies:

  1. Leren reflecteren op jezelf als leider: wat doe ik al goed en waar ligt nog groei?
  2. Oefenen met je eigen praktijkvoorbeelden en praktische handvatten om morgen hiermee aan de slag te kunnen
  3. Van elkaar leren & elkaar helpen groeien

WAT HEBBEN WE (O.A.) GEDAAN?

  1. Gesprek oefenen & elkaar feedback geven
  2. Inspelen op lichaamstaal en gebruik van stiltes
  3. Structuur in een gesprek aanbrengen: doel, gemaakte afspraken, etc.
  4. Praktijkvoorbeelden meenemen die je lastig vindt als leidinggevende en met elkaar bespreken of oefenen
  5. Luisteren

VDL OVER DE RESULTATEN:

Waarom hebben jullie voor Aanpakkers gekozen?

In een eerder onderzoek op het gebied van duurzame inzetbaarheid, zijn voor VDL Castings een aantal aanbevelingen gedaan voor verbetering van de organisatie. Het belangrijkste punt was aandacht voor en ontwikkeling van interne communicatie en leiderschap. In overleg met de regiomanager van het A+O Fonds van de Metalektro is Aanpakkers ons voorgesteld als een mogelijke match met VDL. Tijdens de kennismaking wisten zij direct goed door te vragen op waar het probleem in de organisatie zat en dat gaf vertrouwen voor een goede opvolging.

Wat heeft dit jullie opgeleverd?

Een gezamenlijk antwoord op de vraag ‘wat betekent leidinggeven binnen Castings?’. Dit zorgde voor meer eenheid in de groep en uiteindelijk een profiel dat aangeeft hoe wij ons als leidinggevenden willen gedragen.

Daarnaast is meer bewustwording gecreëerd bij de managers voor de impact die zij kunnen hebben op de prestaties van hun medewerkers, maar ook in de samenwerking en openheid tussen de managers.

Wat kenmerkt jullie samenwerking?

Aanpakkers weet de gevoelige snaar te raken bij deelnemers. Er was genoeg ruimte voor eigen inbreng, praktijkvoorbeelden en deelnemers stelden zich kwetsbaar op. De sessies dwongen ons om stil te staan bij belangrijke zaken waar we normaal gesproken niet bij stilstaan.

Aanpakkers houdt aansluiting bij de groep en zorgt voor reflectie, bewustwording, leren en verbeteren. Deze aanpak past dan ook erg goed bij de cultuur van aanpakken bij de VDL Groep en VDL Castings .

Resultaten

Gemiddelde beoordeling van de leidinggevenden:

8,3

Ik vond de zelfreflectie en de open sfeer onderling erg goed aan deze manier van aanpakken”.

“Er zijn al heel veel dingen die ik goed doe, daar ben ik achter gekomen. Maar ik heb ook geleerd dat er altijd dingen zijn waar je in kunt groeien. Ik vond het fijn dat er ook ruimte was om te praten over dingen die je moeilijk vind”

Deelnemers over de sessies