Gemiddelde beoordeling door leidinggevenden:

8,3

COACHEND LEIDERSCHAP VERSTERKEN

Van Oossanen Naval Architects is een bedrijf dat hoogwaardige vaartuigen en jachten ontwerpt, vaak met zeer specifieke prestatie doeleinden. Afgelopen jaren is het bedrijf hard gegroeid en om dit op een gezonde manier te blijven doen, ontstond de wens om het coachend leiderschap binnen Oossanen te versterken. Aanpakkers werd gevraagd bij het bedenken en uitvoeren van een aanpak.

Het doel van de aanpak was om het coachend leiderschap praktisch en toepasbaar te maken voor de leidinggevenden en te zorgen dat er ruimte was voor ieder individu om op zijn of haar manier te groeien als leider.

DE UITDAGINGEN

 • Van Oossanen is afgelopen jaren relatief hard gegroeid. Er is vooral hard gewerkt om het bedrijf te laten groeien, maar er is minder aandacht aan de manier van aansturing gegeven.
 • Er werken heel slimme techneuten en hoogwaardige techniek is een essentieel onderdeel van het dagelijks werk. Dit maakt dat de manier van aansturen soms erg hard en/of technisch was, waardoor de potentie van mensen soms niet voldoende werd benut

HET PLAN

In 6 korte, krachtige sessies van 2 uur zijn we samen met de groep leidinggevenden aan de slag gegaan. De doelen van deze sessies:

 1. Samen bepalen welke manier van leidinggeven gewenst is binnen van Oossanen
 2. Leren reflecteren op jezelf als leider: wat doe ik al goed en waar ligt nog groei?
 3. Oefenen met je eigen praktijkvoorbeelden en praktische handvatten om morgen hiermee aan de slag te kunnen
 4. Van elkaar leren & elkaar helpen groeien

WAT HEBBEN WE (O.A.) GEDAAN?

 1. Manier van leidinggeven afstemmen op de ander
 2. Inspelen op lichaamstaal en gebruik van stiltes
 3. Oefenen van aansturen onder druk
 4. Structuur in een gesprek aanbrengen: doel, gemaakte afspraken, etc.
 5. Praktijkvoorbeelden die je lastig vindt als leidinggevende bespreken of oefenen
 6. Luisteren & (door)vragen

VAN OOSSANEN OVER DE RESULTATEN:

Waarom hebben jullie voor Aanpakkers gekozen?

Door aanhoudende uitbreiding van ons team en een ontwikkeling in onze bedrijfsstructuur, zochten wij een training om onze ‘nieuwe’ leiders een kickstart te geven in het begeleiden van het team. Wij kwamen in contact met Pepijn van de Aanpakkers en naast de voelbare klik, sprak met name de doortastende en eerlijke communicatie vanaf het eerste gesprek direct aan.

Daarna volgde een concreet en laagdrempelig voorstel, zonder poespas of moeilijk gedoe, maar een opbouwend en constructief plan dat in één opslag duidelijk was. De doorslag dat wij voor de Aanpakkers hebben gekozen was dat ze nog een stapje verder gingen. Hiervoor werd er voorgesteld een bredere aanpak te kiezen en ook de directie onderdeel van deze ontwikkeling te maken. Op deze manier met dezelfde inzet, direct ook de onderlinge samenwerking in het management versterkt wat de sfeer en werkwijze in de hele organisatie ten goede zou komen.

Wat heeft dit jullie opgeleverd?

Het traject met de Aanpakkers heeft veel meer opgeleverd dan verwacht! Wij zochten naar een startpunt om onszelf en het team te ontwikkelen en te begeleiden op het vlak van leidinggeven. Naast de praktische handvatten die wij zochten, heeft iedereen een stuk persoonlijke ontwikkeling gekregen. Dit merkten we al snel! De samenwerking in het team begon te groeien en de onderlinge sfeer veranderde positief.

Tijdens formele overleggen is het makkelijker geworden om elkaar te vinden en op gelijke voet gesprekken te voeren. In de wandelgang even bij een collega inchecken en/of delen van uitdagingen is een gewoonte geworden. Ook op persoonlijk vlak heeft iedereen merkbaar mooie stappen gezet en helpen de gekregen handvatten elke dag weer om onszelf te verbeteren en scherp te houden. Vooral het herkennen van persoonlijke valkuilen zijn confronterend herkenbaar gemaakt.

 

Resultaten

Gemiddelde beoordeling van de leidinggevenden:

8,3

Jullie weten een abstract onderwerp als coachend leiderschap echt enorm praktisch te maken waardoor ik het gelijk kan toepassen”.

Deelnemers over de sessies